Billiga fönster

Billiga fönster är egentligen en fråga om vad det kostar att köpa och montera nya fönster kontra livslängden, energibesparingen och värdehöjning på hus och lägenhet. Man måste alltså räkna på alla dessa faktorer för att se om man varkligen fått en offert på billiga fönster eller om priset kanske inte är så billigt i det långa loppet.

Billiga fönster, tips

Till att börja med finns det några saker du som hus- eller lägenhetsägare kan göra för att få tag på billiga fönster. Via länken hittar du t.ex. en offerttjänst som är kostnadsfri. Börja där för att kunna jämföra priser på dina fönster och på så sätt välja den som är bäst och billigast.

När du tar in flera offerter på dina fönster får du också en känsla för vilken fönsterfirma som verkar förstå dina behov bäst. Gå alltså inte enbart på pris utan väg också in magkänslan och referenserna från varje fönsterentreprenör.

Ytterligare ett sätt att dra ner kostnaderna är att se till att utnyttja ROT-avdraget. Upp till 50 000 kr per person och år får du dra av från arbetskostnaden, exempelvis när du skaffar nya fönster. För mer information rekommenderas våra olika prisguider Fönster-pris och offert på fönsterbyte. Detta är bra startplats oavsett om det gäller exklusiva aluminiumfönster eller billiga träfönster.

Räkna ut vad du tjänar på billiga fönster

Här tar vi ett exempel där en person köper billiga träfönster samt betalar en firma för installation av dessa. Vi jämför två olika offerter och tittar på vilket alternativ som är bäst. Detta är givetvis bara exempel men kan ändå funka vägledande, oavsett om du är ute efter billiga PVC-fönster eller exklusiva aluminiumfönster.

Först ser vi på kostnaden för de billigaste träfönstren vi kan hitta, vi vill köpa fyra st fönster:

Fönstertillverkare 1: 1 100 kr/st, totalt 4 400 kr

Fönstertillverkare 2: 900 kr/st, totalt 3 600 kr

Sedan tittar vi på vad de båda fönstertillverkarna erbjuder för pris på installationen:

Fönstertillverkare 1: 2 600 kr arbetskostnad, efter ROT-avdrag (5 200 kr innan)

Fönstertillverkare 2: 4 200 kr arbetskostnad, efter ROT-avdrag (8 400 kr innan)

Detta ger denna slutsumma för både arbete och själva träfönstren:

Fönstertillverkare 1: 7 000 kr för inköp och montering av 4 träfönster

Fönstertillverkare 2: 7 800 kr för inköp och montering av 4 träfönster

Som ni ser är fönstertillverkare 2 något dyrare i detta exempel.

Besparing med billiga träfönster

Om vi ni ponerar att de nya fönstren har ett bättre u-värde än de befintliga och därmed sänker dina kostnader måste detta tas i beakting när man tittar på priset. Om fönstertillverkare 2 erbjuder ett lägre u-värde en större besparing kan dessa fönster vara bättre även om de är något dyrare. Hör därför med de fönsterfirmor du kontaktar om vad de rekommenderar för fönsterglas (läs gärna mer om olika fönster).

En annan faktor är också livslängden. Om den dyrare leverantörens fönster har längre garanti och livslängd kan det vara värt en högre engångskostnad för att köpa och montera dem.

Kontentan är alltså att inte stirra sig blind enbart på priset när du letar billiga fönster, samt att alltid kontakta mins tre, helst fem eller fler, fönsterleverantörer och jämföra deras offerter med varandra.

Fördelar och nackdelar med att titta på priset

Fördelar

  • Den som är prismedveten letar ofta noggrannt och hittar då bästa pris på sina fönster.
  • Lägre pris för fönsterbytet kan innebära att man kan byta fönster oftare.
  • Enkelt - mer pengar kvar i plånboken!

Nackdelar

  • "Snålheten bedrar visheten" kan lätt träda in - välja inte sämre alternativ för att det är billigare!
  • Vissa fönster har avsevärt sämre energiisolering och släpper ut värme - detta bör du väga in i priset.
  • Billiga fönster kan i underhållskostnad bli dyrare. Räkna alltid in underhållskostnaderna i det totala priset för dina billiga fönster!

 

 

Fönsterbyte