Olika fönster och villafönster

Det kanske första och viktigaste valet du har att ta ställning är vilket av alla olika fönster du villa ha ditt hus eller din lägenhet. PVC-fönster, aluminiumfönster, villafönster, takkupor, treglasfönster, med mera är alla exempel på de fönstertyper som är vanliga idag. Här går vi igenom och granskar olika fönster och deras styrkor respektive svagheter för att du ska kunna göra rätt val när du kontaktar hantverkare för ditt fönsterbyte.

Villafönster

Ett villafönster är egentligen ingen egen typ av fönster utan ett samlingsnamn för de olika typer av fönster som används i svenska villor och hus. det är därför bra att vara uppmärksam på firmor som erbjuder fönsterbyte och pratar om just "villafönster" eftersom det kan betyda många olika saker. Be alltid att få de exakta specifikationerna på de fönster du vill byta till.

PVC-fönster

PVC-fönsterPVC (eller polyvinylklorid) är ett lätt plastmaterial som lämpar sig väl att använda för fönster. Dessa fönster kallas även kompositfönster och är idag ett mycket populärt val eftersom PVC-fönster har lång livslängd och är stryktåligt. Generellt är plastfönster på stark frammarsch i både Sverige och Europa.

Aluminiumfönster

Ett aluminumfönster, eller alu-fönster, är en vanlig lösning för många fönsterbyten. Äldre träkarmar och fönster byts, aluminiumfönster installeras. Ofta är dessa både hållbara och estetiskt tilltalande. idag är det vanligt att man kombinerar trä och aluminium för att få "det bästa av båda världar".

Träfönster

TräfönsterTräfönster kan tyckas gammeldags men faktum är att många träfönster faktiskt har en mycket högre livslängd än fönster av metall eller plast. En del träslag kan bli till fönster som håller i hundratals år med rätt underhåll. De är också populära bland hantverkare eftersom de oftast är lättare att renovera och installera än många andra olika typer av fönster. För mer tips inför fönsterbytet, se gärna vår 10-stegs checklista

Treglasfönster

Detta är egentligen inte en egen typ av fönster, utan treglasfönster (eller 3-glasfönster) kan användas i såväl trä- som aluminium- eller PVC-karmar. "Treglas" syftar helt enkelt på att det är tre skivor av glas istället som var fallet i de flesta fönster historiskt sett, två glas. Med treglasfönster får man bättre isolering åt båda håll, värmen stannar inomhus och oljud och buller hålls ute.

Isolerglasfönster, energifönster

Energifönster med isolerglas är egentligen bara olika benämningar på fönster som har lågt U-värde, vilket innebär att de har goda isolerande egenskap. Ju lägre U-värde desto bättre håller ett fönster värmen inne och ljudet ute. Dessa benämningar kan ibland vara förvirrande så istället för att fokusera på olika namn på fönster bör du be om hårda fakta från fönsterleverantörerna - vad har de för u-värde, vad kostar fönstren att köpa och installera, vilket underhåll krävs.

Takfönster

Ett takfönster, eller takkupa, är ett samlingsnamn för fönster som byggs in i tak. Allt från små fönster till stora kupoler finns att välja mellan och gemensamt för dessa är att de oftast är dyrare att skaffa än vanliga fönster men å andra sidan så erbjuder de oftast ett mycket större ljusinsläpp eftersom fönstret lutar och då kan ta in mer solljus. Läs mer om takfönster här.

Vill du ställa frågor om fönster i allmänhet, eller få råd från både privatpersoner och fönsterinstallatörer så kan du göra det på Byggmentor.se:s fönsterforum (ingen registrering krävs).

Är det någon annan typ av fönster du vill veta mer om? Skriv gärna en kommentar gär nedanför med dina önskemål. Vill du veta mer om fönsterbyte och olika fönster rekommenderas våra guider till att byta fönster somt kostnad för fönsterbyte.

Fönsterbyte

Fönsterbyte