Fönster pris

Att köpa och installera fönster kostar väldigt olika beroende på vem som utför arbetet och vad du väljer för typ av fönster. Pris och kostnad måste också ställas mot dels besparingen du kan göra genom bättre värmesparande egenskaper och dels värdehöjningen på ett hus eller en lägenhet med nya fönster. 

ROT-avdraget gör det dessutom särskilt lockande att anlita en fönsterfrima för monteringen eftersom man får dra av halva arbetskostnaden. Alla dessa faktorer går vi igenom i denna prisguide för fönster.

Olika typer av fönster: pris

Först och främst bör man veta att olika fönster kostar olika mycket, och priset på fönster kan ligga mellan 500 och 15 000 kr per fönster - så stort är prisspannet. Det bästa sättet att få en prisuppgift för just ditt fönsterbyte är att använda en gratis offerttjänst för Fönster Pris. Titta gärna även på vår exempeloffert på ett fönsterbyte.

För den som ska köpa och installera helt vanliga två-glas- eller tre-glas-fönster av normal storlek för ett svenskt hem brukar priset per fönster ligga på runt 1000-2000 kr/fönster. Fönster-pris är givetvis beroende av om du väljer märkesvaror eller lågprisalternativ, och därför kan rätt lika fönster skilja flera tusenlappar.Fönster pris

Lite mer avancerade PVC-fönster eller energisnåla fönster kostar oftast mer, men har å andra sidan generellt längre livslängd ()och därmed längre tid på sig att "återbetala sig"). Ett standradfönster av PVC med lågt U-värde (energibevarande egenskaper) ligger på mellan 2000-5000 kr.

En annan kategori fönster som är relativt dyra är takfönster, dessa kostar ofta mer än vanliga fönster och avsevärt mer att installera.

Pris för att montera fönster

Att anlita en hantverkare eller fönsterfirma för att sköta installationen är klokt om du inte är helt säker på hur ett fönster ska monteras. Sköts inte installationen korrekt kan drag uppstå, fönstret särskilda egenskaper försämras och i värsta fall kanske inte försäkringen gäller om olyckan är framme.

En professionell fönsterinstallatör kostar ungefär 400-500 kr i timmen, lite dyrare i storstäder och lite billigare på mindre orter och under lågsäsong. Men varje fönsterfirma sätter sina egna priser och det är därför viktigt att höra sig för och matcha olika fönsterinstallatörer mot varandra.

Billigare pris på fönster med ROT-avdrag

Det är svårt att säga exakt vad arbetskostnaden är för att montera ett fönster. Pris varierar oerhört mycket beroende på omfattning av jobbet och hur väl du förhandlar med montören. Men räkna med ett par timmars arbete per fönster så får du en grov uppskattning på vad du landar på för totalt pris för dina nya fönster.

ROT-avdraget gäller för fönsterbyte, så om du anlitar en hantverkare som tar 10 000 kr för att installera dina nya fönster innebär det att du får tillbaka 5 000 kr genom ROT. Detta gör det än mer värt att anlita en fönsterfirma snarare än att ge sig på arbetet själv.

Hitta bästa pris på fönster

Det är en konst att förhandla om ett bra pris oavsett vad du ska köpa. Att få ner priset på deina fönster i sig är svårt men att förhandla sig till ett bättre pris på offerten från hantverkaren är faktiskt möjligt. Dessa tips kan hjälpa dig på vägen:

1. Ta alltid in offerter från flera fönsterfirmor. Helst 4-5 stycken.

2. Jämför deras priser och erbjudanden. Gå inte enbart på vem som är billigast utan väg också in vilken firma som inger mest förtroende och förståelse för jobbet du vill ha utfört.

3. Se till att materialkostnad och arbetskostnad specificeras separat på både offert och faktura, samt att hantverkaren räknar av ROT-avdraget.

4. Våga ställ frågor om du undrar något, ju tydligare du och installatören är i er kommunikation desto större chans att dina nya fönster blir en lyckad affär.

Läs gärna mer generell information om att byta fönster, är du bra påläst ökar chansen att få nya fönster till bra pris. Lycka till!

Ställ gärna egna frågor i rutan på detta fönsterforum, ingen registrering krävs och du kan få hjälp från både fönsterinstallatörer och privatpersoner som kan tipsa om allt från allmänna råd till pris på att byta fönster!

Fönsterbyte

Fönsterbyte